Peter Bennyson
19 Glas

Peter

Peter Bennyson slog upp dörrarna på Stora Nygatan i Gamla Stan i Stockholm med målet att driva en krog han själv vill besöka.

Resultatet blev 19 Glas, en prisbelönt och omtalad vinbar med plats för just 19 sittande gäster. Peter, köksmästaren David Arvidsson, och övrig personal på den lilla restaurangen, serverar fasta menyer med lokala råvaror av högsta kvalitet. Mjölk, smör och grädde kommer från Järna Mejeri. Enligt Peter var Järna Mejeri ett självklart val, även om det i början innebar att han var tvungen att hämta produkterna själv på mejeriet i Ytterjärna, söder om Södertälje.

– Det är det godaste som vi kan köpa in, inte svårare än så, säger Peter. Vi använder uteslutande Järnas mejeriprodukter.

Prova gärna detta specialkomponerade recept med grädde och helmjölk från Järna Mejeri, signerat 19 Glas. Låt dig väl smaka!

Mandelglass med mandelsmulor och frusna lingon

Köksmästare David Arvidsson, 19 Glas

Ca 4 port:

Mandelglass:
2,5dl grädde från Järna Mejeri
2,5dl helmjölk från Järna Mejeri
100g äggula
90g oraffinerat råsocker
50g mandelspån

Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills det får en gyllenbrun färg.
Koka upp mjölk och grädde, dra av från spisen, vispa ihop äggula och socker
och tillsätt i gräddmjölken. Värm upp glassmeten till 86 grader, häll i
mandelspån och låt stå och dra i minst ett par timmar.
Sila sedan glassen och kör den i glassmaskin.

Mandelsmulor:
100g mandel
50g smör från Järna Mejeri
50g oraffinerat råsocker

Mixa mandel och socker till en smulig massa och tillsätt sedan kallt smör
skuret i småkuber och mixa snabbt ihop. Häll upp smeten i en ugnsform
och baka av i ugnen på 150 grader i ca 30 min tills smeten blir ett torrt smul.

Frusna lingon:
2dl färska lingon
0,5 dl vatten

Mixa lingon och vatten slätt, sila och frys. Skrapa sedan lingonisen
med gaffel vid servering.

Recept 19 Glas, oktober 2016