Pia Spörndly och Johan Andersson
Matbygget

 

Matbygget

–  Produkterna från Järna Mejeri förändras och utvecklas med årstiderna. Det är så råvaror ska fungera och vi driver Matbygget efter dom preferenserna. Det blir mat på riktigt, säger Pia Spörndly.

Pia Spörndly och Johan Andersson driver sedan 2009 Matbygget och Järna Kafé vid Kulturhuset i Ytterjärna. Det närodlade och årstidsbästa är ledstjärnor när man serverar gästerna mat från de ekologiska kretsloppsgårdarna på Järnaslätten. Att balansera säsongens smakpalett, respektera råvarorna och utveckla matlagningens möjligheter kräver stort engagemang och passion hos Johan, Pia och personalen. Det handlar om fylla på det egna skafferiet och jordkällaren inför vintern och att anpassa menyn efter odlarnas och böndernas leveranser. Osten, smöret och mjölken på Matbygget kommer från grannarna på Järna Mejeri.

Prova gärna detta specialkomponerade recept med getsalladsost från Järna Mejeri, signerat Matbygget.
Låt dig väl smaka!

Friterad getsalladsost från Järna Mejeri med pumpapuré, råstekt brysselkål och fermenterade röda vinbär

Pia Spörndly och Johan Andersson, Matbygget

Förrätt för 4 personer

1 burk getsalladsost från Järna Mejeri
8 dl neutral olja till fritering
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
200 g pumpakött
50 g smör från Järna Mejeri
1 nypa korianderfrön
1 nypa muskotnöt (hel som rivs på finaste sidan på rivjärnet alternativt färdigmalen)
1 tsk salt
6 brysselkålar
8-10 eller efter behag, fermenterade röda vinbär
1 dillkvist

Lägg pumpaköttet i en kastrull med vatten och låt koka tills det blivit mjukt, sila av vattnet och mixa med smör, krydda med korianderfrön, muskot och salt.

Dela getsalladsosten i 8 bitar, panera först i mjöl sedan ägg och sist ströbröd. Fritera i 180 grader tills de är gyllenbruna.

Garnera med lätt stekt brysselkål, dill samt fermenterade röda vinbär.

matbygget jarna mejeri_0051 ok 8 bitar